Mångfald är bra!

Etnicitet, religion, könsidentitet, könsuttryck, sexualitet, ålder, funktionalitet, politisk hemmavist, andra åsikter och ekonomiska möjligheter skiljer sig åt mellan människor. Men det betyder inte att människor har olika värde eller existensberättigande. Vi är lika värda och har samma rättigheter, och det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Enhet i mångfald tror jag är lösningen på många av dagens problem. I den här bloggen kommer jag att ta upp olika mångfaldsfrågor och kommentera saker ur ett mångfaldsperspektiv.

Mångfald 101 (i alla fall ett första inlägg)

Kategori: Allmänt

Det finns vissa som tror att mångfald utarmar samhället. Att existensen av någon eller några som är annorlunda än en själv på något sätt skulle hota ens egen. Men är det verkligen så?
 
Innebär kvinnors existens att mäns existens hotas? Naturligtvis inte. 
Innebär islams existens att kristendomen hotas? Naturligtvis inte.
Innebär svenskar med annan etnisk bakgrund än femtio generationer svenskar att svenskar hotas? Naturligtvis inte.
Innebär vänsterpartisters existens att moderater hotas? Naturligtvis inte.
Innebär homo-, bi- eller pansexuella** att heterosexuella hotas? Naturligtvis inte.
Innebär transpersoners existens att cispersoner* hotas? Naturligtvis inte.
Innebär funkisars*** existens att icke-funkisar hotas? Naturligtvis inte.
 
Varför finns det då de som hävdar att så är fallet? Vad är de rädda för? Varför är normerna så starka?
 
Vårt samhälle är fullt av normer:
Könsnormer - främst cisnormen men även heteronormen och tvåsamhetsnormen Enligt heteronormen förväntas människor vara antingen kvinna eller man och ingenting annat (cisnormen), och det talas om dessa två som motsatta kön. Isärhållning av könen innebär också att det ”manliga” överordnas det ”kvinnliga” (könsmaktsordningen). Kvinnor och män förväntas vara olika, feminina respektive maskulina. Alla förväntas vara heterosexuella och eftersträva monogama parförhållanden (tvåsamhetsnormen).
 
Funktionalitetsnormen: "Alla förväntas kunna röra sig fysiskt, se, höra, samt fungera mentalt och socialt på ett speciellt sätt, dvs på det sätt som är önskvärt enligt normen."
 
Vithetsnormen = "En norm som medför att det ses som positivt, eftersträvansvärt och normalt att vara vit."
 
 
Dessa normer är något som många inte alls reflekterar över, eftersom de tillhör dem. Vi som inte gör det på ett eller annat sätt, förväntas skämmas för det och sträva efter att bli så lika normen som möjligt. När vi inte gör det, ser vissa oss som ett hot.
 
I den här bloggen hoppas jag kunna visa på hur olika normer och maktstrukturer påverkar samhället negativt, och hur mångfald kan vara nyckeln till ett bättre samhälle. Och naturligtvis att vi som inte tillhör normen inte har något att skämmas för - vi bidrar till mångfalden!
 

* cisperson = inte transperson. För en vidare förklaring, se här.
** pansexuell = det biologiska könet och sexualiteten ges underordnad betydelse
*** funkis = person med funktionsnedsättning. Att vara icke-funkis är en del av funktionalitetsnormen:  Förklaring härifrån.
 
Definitionerna av normerna är till största delen hämtade härifrån, där det finns mer information.
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.